Bonita Springs, FL

Bonita Bay Club


Clubhouse (Phase I)


DESIGN FACTS

Planned for two years, the Vision 2013 project involved closing the club’s nearly 30 year old clubhouse for eight months and spending $11.5 million to deliver a new look, more functional layout and fresh amenities that can help attract new members to the property.

The most striking change from the project was the conversion of the former golf shop into a 4,700 sq. ft. open-air bar and casual grill called the 55th Hole. The new venue has glass walls that slide away to let the outdoors in and glass railings on the surrounding wraparound terrace allow unobstructed and colorful views of the practice range, sky and surrounding landscape of mature trees and colorful landscape.

Stairs from the 55th Hole lead to an inviting outdoor seating area where a 14 foot long fire pit – the largest in Florida – is the focal point, providing an inviting venue to watch breathtaking sunsets.

The colors of the sunsets provided inspiration for the 55th Hole and the fire pit patio. Soft oranges and the dark blue of the sky just as the sun drops behind the horizon guided the color choices. Light fluctuations throughout the day and into the evening, and the play of colors and fabrics, add vibrancy and visual interest.

The new 55th Hole lounge has already proved to be the members’ most popular gathering spot. A 127 inch media wall with 18 LED panels can work as one screen, or four, with pictures that are sharper than high-definition. Eight additional 60 inch television screens are incorporated into a square, ceiling-mzounted wooden structure suspended above the center bar.

The Club’s golf shop was relocated to a new 30,000 sq. ft. Golf Super Center that is linked to the clubhouse by an expansive golf cart staging area, graced with pavers, wooden arbors and complementary landscaping. Rocking chairs overlook the driving range from the new building’s terrace; underground storage accommodates 240 carts; 2,900 golf bags are organized inside; and the views from the pro shop rival those of the 55th Hole. The new golf shop also features expanded inventory, a coffee bar, two televisions and outdoor views through two walls of glass.

The clubhouse renovation impacted every aspect of the member experience, from large (visual transitions were carefully planned from room to room) to small (under-counter technology now keeps salads cold on the buffet table without requiring trays of ice).

The balanced color scheme introduced through the project uses time-tested berry reds, warm taupe’s and punches of orange. Pieces of abstract artwork add further splashes of color throughout the clubhouse. The renovation also introduced several changes to make the clubhouse space more functional and visually appealing. Custom-made banquettes along the wall in the room that adjoins the new lounge look like built-in furniture but are mounted on castors, so they can be moved easily to make room for a dance floor.

Steam tables were replaced with a sleek, serpentine stone buffet that was moved to allow the addition of comfortable banquettes along the casual dining room walls. The buffet, equipped with concealed heating and cooling elements, fronts an open production kitchen that helps diners feel they’re part of the action. A distinctive new open-hearth pizza oven is covered with hand-cut red and orange tiles that mimic the flames within.

Carpet colors remain consistent from room to room, but the pattern size changes to match the scale of the space. Upholstery adds interest with texture, rather than color that could compete with the striking carpet design.

2015 ASID "Design Excellence Award"