Vero Beach, Florida

Johns Island Club

Clubhouse Expansion & Remodel


The design challenge for this clubhouse remodeling was to deformalize the golf clubhouse building which membership was extremely proud of. The challenge was to create a new casual arrival and activate the underutilized dining venues on the upper level for day and evening dining with short views to the putting green and long views to the golf course.

The original 1969 clubhouse was remodeled in 1995 into a formal, classically designed structure meeting the lifestyle of the membership at that moment in time. The Food & Beverage venues, pre-function spaces and meeting rooms were on the main level with locker rooms, golf shop, cart storage below. Everyone arrived through the main arrival under a Porte cochere.

This clubhouse remodeling opened the Food & Beverage venues to engage the outdoor environment overlooking remodeled practice facilities adjacent to the clubhouse. Features of this remodeling, which have been highly successful and well received by the membership, include an overall deformalization of the building to create a more contemporary vibe while respecting the classic forms and elements of style for which the club is known. New “thin mullion windows” and steel doors create a clean, contemporary, open feel to the building setting the stage for an updated décor.

Outdoor covered dining terraces and patios were added with folding walls connecting to the indoor seating which are open during peak use periods. Premium wines are prominently dis-played in temperature-controlled glass walls which provide visual interest while separating the dining venues and service galleries. Spaces flow seamlessly to one another without the typical compartmentalization and separation.

The remodeled golf shop was transformed into a boutique shop that now flows to the club market/café with grab-n-go and short order cuisine. A landscaped promenade connecting the north parking to a new casual bag-drop/valet stand provides access to casual spaces in the lower level and to new vertical circulation on the upper level.

The transformation has been very successful with members utilizing the new casual entrance, visiting the golf shop, using the new market and dining in the new indoor/outdoor venues in the clubhouse during the day and in the evening.